flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя вкотре звертає увагу на проблему критичного недофінансування судової влади.

20 жовтня 2021, 11:50

ЕФЕКТ ДОМІНО, АБО ДО ЧОГО ПРИЗВОДИТЬ НЕДОФІНАНСУВАННЯ СУДОВОЇ ВЛАДИ

 

          Наочним прикладом є невтішна динаміка фінансування судової влади за останні роки: 2020 рік – 64,4 %; 2019 рік – 69,5 %; 2018 рік – 77,9 %; 2017 рік – 79,1 %.

          Зауважимо, що до Вищої ради правосуддя з усіх регіонів нашої країни надходять численні звернення судів про їх неналежне фінансове забезпечення.

          В українських місцевих та апеляційних судах спостерігається критичний стан виплати заробітної плати працівникам апаратів. Це призводить до масового звільнення кваліфікованих, досвідчених кадрів.

          Водночас у судах скаржаться на дефіцит коштів для забезпечення поточної роботи – надсилання поштової кореспонденції, оплати інтернет-зв’язку та комунальних послуг тощо.

          У результаті громадяни позбавляються конституційного права на доступ до правосуддя та судовий захист своїх прав і свобод.

          Таким чином, відсутність гідного фінансування судової влади впливає на ефективність здійснення правосуддя, а також є прямим втручанням у її незалежність.

          За ініціативою ВРП пропонується внести зміни до законодавства, визначивши посадовий оклад працівників апаратів судів з урахуванням інстанції суду у відсотковому співвідношенні до посадового окладу судді та із застосуванням регіонального коефіцієнта.

                                                                            

 

                                                                             /Джерело Вища рада правосуддя/