flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо критичного стану фінансування Господарського суду Київської області

18 березня 2021, 12:40

Звертаємо Вашу увагу, що стан фінансового та матеріально-технічного забезпечення Господарського суду Київської області у період 2020 - 2021 років становить загрозу функціонування суду, а критичне недофінансування видатків на оплату праці суддів, працівників апаратів місцевих і апеляційних судів на здійснення правосуддя свідчить про те, що держава в особі Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України самоусувається від забезпечення фінансування та створення належних умов для функціонування судів і діяльності суддів як окремої незалежної гілки влади, забезпечення права на справедливий суд та судової системи загалом.

Проте, статистичні показники діяльності Господарського суду Київської області за 2020 рік свідчать про здійснення правосуддя на належному рівні, хоч і в складних умовах дефіциту коштів по фонду оплати заробітної плати працівникам апарату суду, штатна чисельність яких станом на 18.03.2021 складає 108, а фактична чисельність – 104.

Згідно зі статистичними даними у звітному періоді в провадженні Господарського суду Київської області перебувало всього на розгляді 10 378 звернень;  надійшло до суду 8 523 матеріалів, а всього розглянуто справ і матеріалів у звітному періоді – 8 231.

В провадженні суду за період з 01.01.2021 по 17.03.2021 перебувало на розгляді – 4 092 звернень.

За період з 01.01.2020 по 31.12.2020 сума фактично сплаченого судового збору в доход Державного бюджету України становить 42 831 136 грн., що перевищує прогнозовану Господарським судом Київської області на 2020 рік. майже на 8 млн. грн.

Станом на 18 березня 2021 року фактична кількість суддів Господарського суду Київської області становить 28 осіб, штатним розписом передбачено 30 посад суддів. На даний час здійснюють повноваження 27 суддів.

7 працівників апарату суду за вказаний період звільнились із займаних посад.

 

Недофінансування судової влади є прямим втручанням в її незалежність і, як наслідок, позбавляє громадян доступу до правосуддя.

Закликаємо органи виконавчої та законодавчої̈ влади об’єднати зусилля задля:відновлення гарантованого належного фінансування потреб судів;

  • недопущення відтоку кваліфікованих кадрів із судової̈ системи;
  • недопущення припинення роботи судових установ та порушення прав громадян на доступ до правосуддя.

Нагадаємо, що на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя розміщена інтерактивна онлайн-мапа звернень щодо проблем фінансування судів, яка акумулює інформацію з усіх областей України щодо проблем фінансування судів та наочно демонструє кількість та зміст таких листів. Мапа й надалі щомісяця буде оновлюватись.

Як ми повідомляли, Вища рада правосуддя неодноразово заявляла про недостатність коштів, передбачених Держбюджетом-2021 для фінансування судової системи, та зверталася до Міністерства фінансів, Комітету ВРУ з питань бюджету, Комітету ВРУ з питань правової політики, із проханням забезпечити критично необхідні видатки за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».